znak obce Lubná fotografie z obce Lubná

Informace o očkování v Pardubickém kraji - 3. 3. 2021

 

  • K dnešnímu ránu je v Pardubickém kraji NAOČKOVANÝCH  24 085 spoluobčanů. Jsou to spoluobčané nad 80 let, zdravotníci a zaměstnanci z našich nemocnic a další zdravotnický personál a členové takzvané kritické infrastruktury v kraji (hasiči, policisté a další).
    • Počet UNIKÁTNÍCH OSOB S UKONČENÝM OČKOVÁNÍM DVĚMA DÁVKAMI VAKCÍNY je v Pardubickém kraji k dnešnímu dni 8 120.


 

  • Od začátku tohoto týdne (od 1. 3.) jsou v souvislosti s celostátní očkovací strategií očkováni i lidé 70+ a pedagogové. Lidé 70+ věku se od pondělí 1. 3. registrují přes centrální rezervační systém. Ve skupině 70 – 79 let je to asi 50 tisíc osob. Ti se mohou očkovat ve čtyřech očkovacích centrech v Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách, později se uvolní i místa v sále Jana Kašpara v Pardubicích.
  • V očkovacím centru v Pardubicích bude tento týden dokončeno očkování v rámci skupiny 80+ a zdravotníků, kteří postupně docházejí na druhé termíny očkování. 
  • Již od soboty 27. února měli možnost se do systému hlásit pracovníci škol. Do systému se přihlašují na základě unikátního kódu, který obdrželi ředitelé. Vytváříme pro ně volná místa v našich pěti očkovacích centrech v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách. Prioritu mají mít pedagogičtí pracovníci nad 55 let věku a ti, kteří zajišťují výuku v otevřených školách.
  • Od 1. 3. mohou spolubčany starší 70 let věku očkovat PRAKTIČNÍ LÉKAŘI, kterých se v kraji do očkování přihlásilo cca 200. Bohužel, aktuálních dodávek vakcíny AstraZeneca v tomto týdnu je pro tento účel velmi málo. Každý přihlášený lékař dostal prostřednictvím pěti nemocničních lékáren prozatím dvě lahvičky vakcíny, což je dvacet očkovacích dávek.
    • Kraj garantuje, že veškeré další vakcíny AstraZeneca budou praktikům rozděleny, další avizovaná dodávka by měla obsahovat 2 900 vakcín od této společnosti.
    • Praktičtí lékaři podle centrální očkovací strategie očkují hlavně spoluobčany, kteří se nemohou dostavit do očkovacích míst a imobilní občany. Ze svých pacientů mohou nyní očkovat občany starší 70 let věku, případně ty, kteří mají diagnózu či zdravotní stav s vysokým rizikem těžkého průběhu Covidu-19 a nejsou registrováni v centrálním rezervačním systému.
  • Pro oblast Třemošnicka vzniklo na začátku týdne očkovací místo v Seči, které bylo zásobeno 500 dávkami vakcíny AstraZeneca.
  • Nadále pokračuje v kraji očkování zařízení sociálních služeb. K poslednímu únoru jsme měli naočkováno přes tři tisíce klientů a zaměstnanců ve 26 zařízeních s tím, že jedno zařízení je již proočkováno i druhou dávkou. Zbývalo 12 zařízení a přibližně 1200 zájemců, kteří budou naočkování v prvním březnovém týdnu poté, co obdržíme vakcínu od společnosti Moderna.

 

Pardubický kraj schválil svoji očkovací strategii

Cílem kapacity očkovacích míst PK je 21 tisíc očkovaných týdně

 

Věříme avizovanému postupnému nárůstu dodávek vakcín do České republiky a připravili jsme na něj krajskou očkovací strategii. Ta respektuje celostátní očkovací strategii hlavně, co se týká oočkování dle fáze IA a IB.

Pro obě tyto fáze jsme si stanovili:

do 4. dubna zajistit jako běžnou kapacitu 15 tisíc oočkovaných osob týdně v celém PaK, s možností rychle tuto kapacitu navýšit, a to až na více než 21 tisíc osob týdně. Počet skutečně oočkovaných bude záviset NA DODÁVKÁCH VAKCÍNY OD STÁTU. Ty kraj  neovlivní.

  • Proto budeme postupně rozšiřovat kapacity a místa pro očkování v několika etapách. Očkovací centra vzniknou také v nemocnicích následné péče, rehabilitačních ústavech či u dalších soukromých poskytovatelů.
  • Od 1. 3. očkuje cca 200 ambulantních lékařů ve svých ambulancích v celém Pardubickém kraji.

Semafor dostupnosti očkování

  • Připravili jsme mapu kraje s interaktivně pojatými vyznačenými očkovacími místy, která pomůže zájemcům s výběrem lokality podle momentálního vytížení – obsazenosti.
  • Mapu najdete na webu Pardubický kraj - Očkování (pardubickykraj.cz) a po prokliknutí místa vám ukáže aktuální čekací dobu na očkování.
  • Pokud tedy zájemci chtějí své očkování urychlit, mohou se vydat do některého z dalších center, která jsou momentálně méně vytížená. Do této mapy budou doplňována další očkovací centra tak, jak budou postupně vznikat.
  • Do jednotlivých očkovacích míst dodáváme vakcíny dle jejich kapacit. Pardubice (sál Jana Kašpara) se svou kapacitou není schopen pojmout zájem, tak proto doporučujeme lidem z Pardubic a spádových míst raději si zajet do očkovacích míst na východě kraje.
  • Se zaregistrováním pomohou našim spoluobčanům kolegové z krajského úřadu na lince 466 026 466.

Čím očkujeme?

  • V našich očkovacích místech očkujeme vakcínou Comirnaty od firmy Pfizer, se kterou stále počítáme.
  • Sociální zařízení a další sociální služby očkujeme vakcínou Moderna.
  • Astra Zeneca je prozatím jediná, která má vhodné skladovací podmínky pro použití u praktických lékařů.
  • Pedagogové jsou očkováni v našich pěti vakcinačního centrech vakcínou Comirnaty od Pfizeru.

 

Etapy rozšiřování očkovacích míst

  • V nejbližších dnech - v první etapě – začneme pracovat na zvýšení kapacity v již fungujících současných očkovacích místech. V Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách, kde očkujeme nyní 4 400 spoluobčanů týdně, zvýšíme tuto kapacitu na 11 520 oočkovaných osob týdně.
  • Ve druhé etapě máme za cíl zvýšit počet očkovacích míst v kraji o 7 a zkvalitnit pokrytí území především v těch regionech, kde by mohla s ohledem na větší hustotu obyvatel chybět. Rozhodli jsme se tedy zřídit očkovací místa při zdravotnických zařízeních následné péče zřizovaných Pardubickým krajem.
  • BUDEME-LI TEDY MÍT VAKCÍNU, pak můžeme od 15. března naočkovat až 2 800 osob týdně, a později - od 5. dubna – až 4 800 osob týdně v našich zařízeních v Brandýse nad Orlicí, Jevíčku, Vysokém Mýtě, Žamberku, Moravské Třebové, v Rybitví, a domluvili jsme se také státní příspěvkovou organizací - s Hamzovou léčebnou v Luži, kde jsou na očkování již připraveni.
  • Další etapy počítají se zapojením soukromých zdravotnických zařízení, která vyjdou kraji vstříc a pomohou s organizačním i personálním zajištěním. Tato místa by měla být opět rovnoměrně rozprostřena do celého kraje. Jedná se například o další místa v Pardubicích, Dříteči, Býšti, Chocni, Seči, Poličce, Červené Vodě a v Hlinsku.

Stát nám je prozatím schopen garantovat dávky pouze na týden dopředu a bohužel musím říci, že se dodávky očkovacích látek neshodují s původně předloženým rozpisem dodávek. To způsobuje každotýdenní nutnost reagovat na skutečně obdržené dávky a celý systém přizpůsobovat.

Abychom mohli proočkovat co největší počet obyvatel plošně, potřebujeme od státu mnohem více vakcín. Připraveni jsme.

 

Ing. Michaela Matoušková, MPA, náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví

 

autor: Obec Lubná | 03.03.2021  |  Komentářů: 0  |  Přečteno: 1679x


Další články z kategorie Ostatní:
Sdělení
Rádce vlastníka lesa a metodická doporučení
Suchej únor aneb nepít je umění!
ADFORS GRANT - ROZDÁVÁME RADOST
Přednášky pro každého
Jednorázový příspěvek na dítě
Charita Polička - Tříkrálová sbírka 2022
Nástěnný kalendář Lubná na rok 2022
Oblastní charita Polička materiální sbírka pro Moravu-byla ukončena 30. června
Pardubický podnikatelský inkubátor P-PINK

Informace o očkování v Pardubickém kraji - 3. 3. 2021
Od 26.7.2008: 2603289 návštěv, celkem: 2611852, inet24 © 2003 - 2024  
Prohlášení o přístupnosti