znak obce Lubná fotografie z obce Lubná

Vratné kelímky v Lubné aneb pijme bez zbytečného odpadu

Před cca 3 000 000 lety př. n. l. začala doba kamenná, následovala doba bronzová, kterou dále vystřídala doba železná. Položme si otázku. Jak bychom mohli pojmenovat dobu dnešní současnou? Myslím, že bychom se jednohlasně shodli. Dnešní doba je zkrátka DOBA PLASTOVÁ. Plast je v dnešní době skutečně hojně využíván, obklopuje nás všude, kam se podíváme. Součástky automobilů, nejrůznější ochranné obaly potravin, igelitové tašky, sáčky, okna a mohl bych dále pokračovat, zde všude je plast obsažen. V některých ohledech nám usnadňuje práci, ale VŠEHO MOC ŠKODÍ ...



V Lubné jsme se proto rozhodli se zbytečnými plasty skoncovat. Nakoupili jsme 1 500 ks vratných kelímků s motivy Lubné, jelikož jsou šetrnější k životnímu prostředí. Pomáhají snižovat produkci plastových odpadů, po zábavách nezbydou po zemi rozházené kelímky, jsou lehké, pevné a odolné. Studené nápoje rychle nezteplají, teplé nevychladnou. Díky svému unikátnímu závěsnému klipu dokážeme pobrat až 7 nápojů (např. piv) najednou nebo si můžeme kelímek zavěsit za opasek, a mít tak obě ruce volné. No, není to skvělé?
Někdo by mohl namítnout, že by bylo lepší koupit rovnou skleněné půllitry. Je opět vhodné se zamyslet. Sám přijít na to, že zavádět sklo na venkovních kulturních akcích je nesmysl. Dokážete si představit uklízet střepy ze štěrku na Letním areálu? Já tedy ne. Vratné kelímky lze navíc snadno zastrčit jeden do druhého a ušetřit tím místo na skladování, což u skleněných půllitrů nelze. Ale nespornou výhodu mají. Pivo ze skla je zkrátka lepší.
Kde si mohu vratný kelímek pořídit? Nejdříve jsme mysleli, že kelímky dáme do oběhu až v novém roce, ale nakonec jsme se rozhodli, že vzhledem k blížícím se vánočním svátkům by možná leckdo z nás uvítal nákup originálního kelímku jako dáreček pro své blízké. Kelímky budou k dostání na obecním úřadě nebo mě prosím kontaktujte na Facebooku (Martin Břeň) a domluvíme se na předání. Cena kelímku činí 50 Kč jako na festivalech či ve městech.
Na jakých akcí se můžeme na kelímky těšit? Určitě se s nimi setkáme v letním kině, na Lubenské křídlovce a na dalších (především venkovních) akcích.
Závěrem bych chtěl poděkovat starostovi obce, Josefu Chadimovi, že můj návrh na zavedení kelímků podpořil a nebál se ho realizovat. Nemalé díky patří rovněž vynikající grafičce kelímků BcA. Lence Vomáčkové, která se mnou byla neustále v kontaktu při řešení designu. Děkuji též zastupitelstvu a radě obce, že návrh odsouhlasily. DÍKY! Martin Břeň

autor: Obec Lubná | 17.12.2019  |  Komentářů: 0  |  Přečteno: 3101x


Fotografie ke článku:

obr1
T:17.12.2019 13:34
obr1
T:17.12.2019 13:34


Další články z kategorie Zajímavosti:
Vratné kelímky: Představujeme druhou sérii
Lubenský okrašlovací spolek vysadil lipovou alej
Bezplatný vstup do bazénu v Litomyšli
Zpívající lípa jde do boje o titul Evropský strom roku 2022. Podpořte ji svým hlasem i vy
Návod z poličského muzea na NEOBVYKLÉ VELIKONOCE TRADIČNĚ, DOKONCE I BĚHEM LOCKDOWNU
Vratné kelímky v Lubné aneb pijme bez zbytečného odpadu
Kniha o osudech sedláků po roce 1948 na Litomyšlsku má pokračování…
Úspěšné zakončení kurzu
PŘECHOD VENUŠE PŘES SLUNCE - fotografie z pozorovacího stanoviště u základní školy
Kino Lubná
Od 26.7.2008: 2641785 návštěv, celkem: 2650348, inet24 © 2003 - 2024  
Prohlášení o přístupnosti