znak obce Lubná fotografie z obce Lubná

Projekt „TÁHNI S KACHNOU“ V LUBNÉ

Dobrovolníci táhnou Vysočinou obří zlatou kachní řiť. Chtějí tak oživit diskuzi o veřejném prostoru
Od 31. května do 13. července 2019 probíhá v českých a moravských obcích série veřejných setkání, přednášek, workshopů a diskuzí na téma veřejného prostoru. Akce nese název „Táhni s kachnou“. Symbolem celého projektu je maketa obří zlaté kachní zadnice, kterou skupina nadšenců převáží od Nového Města na Moravě přes Lubnou u Poličky, Krucemburk, Hlinsko, Moravskou Třebovou až do Letovic.
Dočasná maketa zmiňované kachní půlky se zrodila ve městě Letovice v roce 2015. Původně šlo o školní projekt tehdejší studentky architektury a místní rodačky Ivy Tomkové...



Z jednodenního happeningu se v Letovicích nakonec stala každoroční akce, která je již neodmyslitelně spojená se životem města. Kachna se tak stala symbolem touhy po změně. Součástí programu jsou také workshopy a přednášky pro veřejnost, které mají podnítit diskuzi o veřejném prostoru a oživit prázdninové maloměsto.
„Chceme lidi motivovat k setkávání se ve veřejném prostoru, k jinému smýšlení a diskuzi o něm. Jednoduše chceme změnit tu pověstnou „zaprděnost“ maloměst a ukázat, že i menší město má velké možnosti a potenciál, jak mohou jeho obyvatelé trávit svůj čas a v jakém prostředí. Táhneme s kachnou za krásnější svět“ vysvětluje hlavní organizátorka Iva Tomková a dodává, že tento problém se netýká jenom rodných Letovic, ale podobná situace je také v jiných městech: „Nápad, že by si kačenu chtěli půjčit i jinde, přišel právě od aktivních občanů z podobně velkých měst. To je skvělý začátek, protože jsou to právě lidé, kdo tvoří město. “A nejsou to jen architekti nebo stavaři, kdo se na projektu podílí, ale v týmu se najdou lidé různých povolání, od právníků až po vědce. Zkrátka všichni, kterým není život v jejich městě lhostejný. „Když jsem se dozvěděl o zlaté kachně a myšlence, kterou šíří, hned mi došlo, že si ji potřebuju vypůjčit do svého rodného Krucemburku.” říká architekt David Ptáček, spoluorganizátor celé akce. “Popis situace v Letovicích mi naši obec hodně připomínal a rozhodl jsem se rozvířit stojaté vody i u nás.”
Celé kachní putování bude završeno 20. a 21. července 2019 pěší poutí s kachnou. Dobrovolníci budou doprovázet kachnu, která bude tentokrát tažena traktorem z Moravské Třebové zpět do Letovic. V průběhu pouti je připraven další kulturní program včetně návrhů úprav veřejných prostor obcí na trase. Ty zajistí jiný slovenský projekt s podobným zaměřením a s názvem „Město City”. Každý, kdo má zájem, je srdečně zván, aby se ke společnému putování kdekoliv na trase připojil.
V Letovicích bude na pouť volně navazovat studentský architektonický workshop pod hlavičkou „CNQ Visiting School”. Vše vyvrcholí na konci července závěrečnou debatou, prezentacemi a také oslavami na 20. ročníku hudebního Festivalu 3+1 Letovice. Iva Tomková

autor: Obec Lubná | 17.06.2019  |  Komentářů: 0  |  Přečteno: 1706x


Fotografie ke článku:

obr1
T:01.07.2019 15:40
obr1
T:01.07.2019 15:40
obr1
T:01.07.2019 15:40
obr1
T:01.07.2019 15:40


Další články z kategorie Fotky:
Rekonstrukce letního areálu - 2013 - 2014
TJ Sokol stolní tenis Lubná
Společné setkání na Sebranicích
Vánoční koledování mateřské školy
Květinová výzdoba na úřadě
Vítání občánků
Obnova a doplnění směrových tabulí
Oprava komunikací v obci - podzim 2023
Realizované akce za uplynulé období
Modernizace bezdrátových rozhlasů
Úprava prostranství u pomníku padlých
Vánoční výstava
Od 26.7.2008: 2639141 návštěv, celkem: 2647704, inet24 © 2003 - 2024  
Prohlášení o přístupnosti