znak obce Lubná fotografie z obce Lubná

Volba prezidenta republiky II. kolo - důležité informace pro voliče

II. kolo volby prezidenta České republiky se koná v pátek 26. ledna 2018 od 14.00 hodin do 22 hodin a v sobotu 27. ledna 2018 od 8.00 hodin do 14.00 hodin. Volební místnost bude opět v učebně základní školy v Lubné. Hlasovací lístky obdrží voliči přímo ve volební místnosti. Voličem pro volbu prezidenta České republiky je státní občan České republiky, který alespoň druhý den volby, tj. 27. ledna 2018, dosáhl věku 18 let.

Do druhého kola volby postoupili 2 kandidáti, kteří obdrželi v prvním kole nejvíce odevzdaných platných hlasů oprávněných voličů, a to Ing. Miloš Zeman a prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c. Prezidentem republiky bude zvolen ten kandidát, který získá ve druhém kole volby nejvyšší počet platných hlasů oprávněných voličů...



Voličský průkaz

Volič, který se nebude zdržovat v době volby prezidenta České republiky konané ve dnech 26. a 27. ledna 2018 ve volebním okrsku v místě svého trvalého pobytu, může hlasovat na voličský průkaz v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky nebo v jakémkoliv zvláštním volebním okrsku v zahraničí. Žádost o vydání voličského průkazu lze podat OSOBNĚ na obecním úřadě v místě trvalého bydliště do  24. ledna 2018 do 16.00 hodin. Žádat o voličský průkaz můžete také PÍSEMNĚ, žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče a musí být doručena do 19. ledna 2018. Bližší informace získáte na obecním úřadě nebo na tel. 461 745 215.

Hlasování

Prokázání totožnosti a státního občanství

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem, nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem. Voliči, který tak neučiní, nebude hlasování umožněno. Je tedy nezbytné, aby volič měl u sebe potřebné doklady.

Volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, je povinen tento průkaz odevzdat okrskové volební komisi; ta jej přiloží k výpisu ze zvláštního seznamu voličů. Voličský průkaz opravňuje k hlasování v jakémkoli volebním okrsku na území České republiky, popřípadě zvláštním volebním okrsku vytvořeném při zastupitelském nebo konzulárním úřadě České republiky v zahraničí.

Hlasovací lístky

Volič obdrží hlasovací lístky kandidátů postupujících do druhého kola ve dnech volby prezidenta České republiky ve volební místnosti. 

Výběr hlasovacího lístku

Po obdržení úřední obálky, případně hlasovacích lístků, vstoupí volič do prostoru určeného pro vložení hlasovacího lístku do úřední obálky. V případě, že se volič neodebere do tohoto prostoru, nebude mu hlasování umožněno.

V prostoru určeném pro výběr hlasovacího lístku volič vloží do úřední obálky jeden hlasovací lístek kandidáta, pro něhož se rozhodl hlasovat. Tento hlasovací lístek se nijak neupravuje.

Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky. Poškození nebo přeložení hlasovacího lístku anebo provedení různých oprav na hlasovacím lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje. O neplatný způsob hlasování jde, je-li v úřední obálce několik hlasovacích lístků.

Způsob hlasování

Po opuštění prostoru určeného pro vložení hlasovacího lístku do úřední obálky vloží volič tuto úřední obálku s hlasovacím lístkem před okrskovou volební komisí do volební schránky.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže sám vybrat hlasovací lístek pro zdravotní postižení nebo z jiných důvodů, nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro vložení hlasovacího lístku do úřední obálky přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise, a voličem vybraný hlasovací lístek za něho vložit do úřední obálky a popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky.

 PŘENOSNÁ VOLEBNÍ SCHRÁNKA – NÁVŠTĚVA VOLIČE V DOMÁCNOSTI

Volič může požádat ze závažných důvodů, zejména zdravotních, o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost. V takovém případě okrsková komise vyšle k voliči 2 své členy s přenosnou volební schránkou. Zájem o přenosnou volební schránku nahlaste na Obecním úřadě v Lubné na tel. 461 745 215 nebo volební komisi ve dnech voleb na tel. 732 324 184.

autor: Jana Dřínovská | 11.01.2018  |  Komentářů: 0  |  Přečteno: 2726x


Další články z kategorie Upozornění:

Výzva k podávání žádostí o poskytnutí kotlíkové dotace
Poplatky v roce 2024
CETIN - optická přípojka

Pozor na lákavé nabídky podomních prodejců
Chceme zviditelnit místní podnikatele a firmy
Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti v Pardubickém kraji II
Potřebujete se zbavit trávy, listí, větví či dalšího zeleného odpadu ze zahrad?
Kontaktní místo ČEZ Prodej, a.s. - pobočka pošta Svitavy 2
Poplatky v roce 2023
Datové schránky od 1.1.2023
Od 26.7.2008: 2614869 návštěv, celkem: 2623432, inet24 © 2003 - 2024  
Prohlášení o přístupnosti