znak obce Lubná fotografie z obce Lubná

Novela zákonů o občanských průkazech a cestovních dokladech

    Od 1. ledna 2016 začnou platit novely zákonů o občanských průkazech a cestovních dokladech. Změny se týkají například občanů starších 70 let, místa vydání či převzetí vyhotoveného dokladu nebo tzv. rychlopasů...



Doba platnosti občanského průkazu občanů starších 70 let
    Občanské průkazy se občanům starším 70 let budou nově vydávat s platností na 35 let od data vydání dokladu. V případě změny některého údaje zapsaného v takovém občanském průkazu (např. údaj o místě trvalého pobytu) je ale nutné nechat si vyhotovit průkaz nový. 
Převzetí vyhotoveného občanského průkazu či cestovního dokladu na kterémkoli úřadu obce s rozšířenou působností
    Podat žádost o vydání občanského průkazu bude možné na kterémkoli obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Stejně tak si bude moci žadatel zvolit jakýkoli obecní úřad obce s rozšířenou působností k jeho vyzvednutí. Vydávajícím úřadem uvedeným na občanském průkazu bude samozřejmě ten, u kterého občan o vydání požádá. Projeví-li občan přání využít tuto možnost, bude mu vydání zpoplatněno poplatkem ve výši 100 Kč. Tento poplatek bude vybírán až při převzetí průkazu. Totožný postup bude i v případě žádosti o vydání cestovního dokladu.
Vydání občanského průkazu po dovršení 15 let
    Pokud má občan trvalý pobyt na území České republiky a nemá občanský průkaz, bude povinen požádat o jeho vydání po dovršení 15 let. Musí to však udělat nejpozději do 30 dnů ode dne dosažení tohoto věku.
Vydávání cestovních dokladů ve zkrácené lhůtě
    V případě, že občan potřebuje urychleně vycestovat do zahraničí, bude si moci požádat o rychlejší vyhotovení cestovního dokladu. Pas s biometrickými údaji mu bude vydán ve lhůtě do 6 pracovních dnů s platností na 10 let, občanům mladším 15 let s dobou platnosti na 5 let.
V tomto případě bude možné hotový doklad převzít pouze v místě podání žádosti. Správní poplatek za jeho vydání bude 4 000 Kč a pro občany mladší 15 let 2 000 Kč. Novelou zákona se ruší vydávání tzv. rychlopasů, tedy cestovních dokladů bez biometrických údajů, které bylo možné získat ve zkrácené lhůtě 15 dnů s dobou platnosti na 6 měsíců.

autor: Obec Lubná | 01.02.2016  |  Komentářů: 0  |  Přečteno: 2413x


Další články z kategorie Upozornění:

Výzva k podávání žádostí o poskytnutí kotlíkové dotace
Poplatky v roce 2024
CETIN - optická přípojka

Pozor na lákavé nabídky podomních prodejců
Chceme zviditelnit místní podnikatele a firmy
Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti v Pardubickém kraji II
Potřebujete se zbavit trávy, listí, větví či dalšího zeleného odpadu ze zahrad?
Kontaktní místo ČEZ Prodej, a.s. - pobočka pošta Svitavy 2
Poplatky v roce 2023
Datové schránky od 1.1.2023
Od 26.7.2008: 2641963 návštěv, celkem: 2650526, inet24 © 2003 - 2024  
Prohlášení o přístupnosti