znak obce Lubná fotografie z obce Lubná

Knižní novinky

Na předvánočních pultech Knihkupectví Paseka a Faltysovo knihkupectví na litomyšlském náměstí jsou nové knihy Josefa Němečka: Okresní vojenský velitel a náměstek předsedy ONV major Jan Moravanský přinucen v roce 1944 podepsat spolupráci s Gestapem a druhá publikace Znárodňování v pěti okresech Pardubického kraje včetně okresu Litomyšl v letech 1945 – 1963....



Podrobnější informace:
Dvě knihy autora Josefa Němečka se vracejí do událostí doby Protektorátu a období od roku 1945 při znárodňování.  První publikace „Okresní vojenský velitel a náměstek předsedy ONV major Jan Moravanský přinucen v roce 1944 podepsat spolupráci s Gestapem“ mapuje období Protektorátu a uvádí seznamy konfidentů a udavačů Gestapa i SD, členů kolaborantských organizací, ale též jednání Trestní nalézací komise (TNK) při ONV v Litomyšli a rozsudky Mimořádného lidového osudu Chrudim. Že je v titulu knihy uveden major Jan Moravanský, není však jediným, který se musel snažit očistit své jméno po květnu 1945 před vyšetřujícími orgány a širokou veřejností. Druhým s podobným osudem byl poručík Alois Teplý, okresní četnický velitel v Litomyšli, který byl nakonec až 23. listopadu 1948 TNK Litomyšl odsouzen k trestu vězení v trvání 9 měsíců, do níž se započítávala zajišťovací vazba. Trest nebyl vykonán vzhledem k amnestii vlády z 18. 5. 1946. 
Znárodňování průmyslových, družstevních, peněžních a pojišťovacích korporací, včetně živnostníků i řemeslníků v pěti okresech Pardubického kraje v letech 1945 - 1963, včetně Litomyšlského, je obsahem knihy „Znárodňování“. O této socializaci bylo rozhodnuto Košickým vládním programem dne 5. dubna 1945 a její realizace následně potvrzena vydanými dekrety prezidenta ČSR Edvarda Beneše. V archivu obchodního rejstříku Krajského soudu v Chrudimi lze objevit „cestu přes ustavení národních správců“ až k samotnému aktu zestátnění.
Snad nejvíce bolestné znárodňování, za pomocí věznění a soudů, se týkalo podnikatelů v sousedním okrese Vysoké Mýto, což dokládají osudy Josefa Sodomky (výroba karoserií),  bratří Stratílkových  (hasičská výroba) a choceňského ing. Jaroslava Mráze (výroba letadel a chladících zařízení). V samotném městě Litomyšl se v období po roce let 1945 hlavně jednalo o restituční problémy původních židovských majitelů, kteří byli odvlečeni do koncentračních táborů a jejichž potomci „marně bojovali“ s FNO Praha o návrat svého majetku. Už od roku 1947 bylo v těchto případech upřednostňováno znárodňování před restitucemi.
Uvedené knihy budou v předvánočním prodeji v knihkupectví Paseka a Faltysovo knihkupectví na náměstí v Litomyšli.

autor: Obec Lubná | 29.11.2017  |  Komentářů: 0  |  Přečteno: 2525x


Další články z kategorie Ostatní:
Sdělení
Rádce vlastníka lesa a metodická doporučení
Suchej únor aneb nepít je umění!
ADFORS GRANT - ROZDÁVÁME RADOST
Přednášky pro každého
Jednorázový příspěvek na dítě
Charita Polička - Tříkrálová sbírka 2022
Nástěnný kalendář Lubná na rok 2022
Oblastní charita Polička materiální sbírka pro Moravu-byla ukončena 30. června
Pardubický podnikatelský inkubátor P-PINK

Informace o očkování v Pardubickém kraji - 3. 3. 2021
Od 26.7.2008: 2641975 návštěv, celkem: 2650538, inet24 © 2003 - 2024  
Prohlášení o přístupnosti