znak obce Lubná fotografie z obce Lubná

Informace Policie České republiky – Důvěřovala cizí osobě

JEVÍČSKO: Vpustila ji do bytu a přišla o úspory 
Policisté varují před podvodníkem. Ten využil  důvěřivosti starší ženy, kterou okradl o několik desítek tisíc korun.  
     Dne 15. února 2010 u dveří rodinného domku na Jevíčsku krátce před polednem zazvonil muž. Ten oslovené seniorce tvrdil, že jí jde vyplatit finanční hotovost za útrapy, které prožila za doby II. světové války. Důvěřivá žena muže vpustila do bytu...



Podmínkou vyplacení hotovosti však bylo zaplacení daně. Už když chtěl muž vyplatit peníze, mělo oslovenou ženu napadnout, že není něco pořádku. Bohužel, žena naopak přinesla své úspory a ty odložila na stoličku. Za deset minut o ně přišla. Muž i s taškou zmizel.
    Po podvodníkovi nyní policie pátrá. V případě, že bude dopaden, hrozí mu za přečin krádež až pětileté vězení.

Poměrně často se najde někdo, kdo využije důvěřivosti našich rodičů a prarodičů. Ty scénáře podvodníci stále opakují. Buď  neznámá osoba žádá o pomoc a vzbuzuje tím soucit. Nebo potřebuje nutně půjčit nebo rozměnit finanční obnos a mezitím co jdete pro peníze, obhlédne, kde máte uloženou hotovost nebo položenou peněženku a využije situaci k jejímu odcizení. Vynalézavost podvodníků je opravdu velká.
 Mohou se například také vydávat za přítele Vašeho příbuzného či známého, který je ve finanční tísni. Vždy je proto bezpečnější si informace pro jistotu ověřit.V případě zástupců firem provádějících odečty energií požadujte služební průkaz prokazující příslušnost k dané společnosti, sledujte vývěsky v domech, které na odečty upozorňují dopředu, nebo si skutečnost ověřte telefonátem na daný úřad.
 
Pár dobře míněných rad:
 Nikdy neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Cizí lidi si nikdy nevpouštějte do bytu, pouze ty, které dobře znáte, nebo se vám důvěryhodně prokáží a sdělí vám, proč přichází.
Pokud vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná. Je vhodné uvádět na jmenovce na dveřích příjmení v množném čísle (Novákovi) nebo v mužském rodu, zvláště v případě, že v bytě žije sama žena.
Buďte opatrní, neotvírejte každému, kdo vás za dveřmi požádá o pomoc, např. o možnost si zatelefonovat, či předání zásilky pro vašeho souseda. Situaci můžete řešit, i přes zavřené dveře. Pomoc zprostředkujete např. přivoláním souseda nebo sanitky apod. Mějte vždy důležitá telefonní čísla poblíž vašeho telefonu nebo na dobře viditelném místě. Zamykejte hlavní vchodové dveře.
Pro své bezpečí si pořiďte dveřní panoramatické kukátko, které vám umožní vidět široký prostor za vašimi dveřmi a pojistný řetízek, díky kterému můžete vyřídit některé záležitosti v relativním bezpečí.
Nemívejte doma více peněz v hotovosti nebo velmi cenné věci. Nikdy se před nikým nechlubte tím, kolik máte doma peněz, ani tím, jaké vlastníte cennosti.
15. února 2010
nprap. Anna Štegnerová
tisková mluvčí

autor: Obec Lubná | 16.02.2010  |  Komentářů: 0  |  Přečteno: 2842x


Další články z kategorie Ostatní:
Sdělení
Rádce vlastníka lesa a metodická doporučení
Suchej únor aneb nepít je umění!
ADFORS GRANT - ROZDÁVÁME RADOST
Přednášky pro každého
Jednorázový příspěvek na dítě
Charita Polička - Tříkrálová sbírka 2022
Nástěnný kalendář Lubná na rok 2022
Oblastní charita Polička materiální sbírka pro Moravu-byla ukončena 30. června
Pardubický podnikatelský inkubátor P-PINK

Informace o očkování v Pardubickém kraji - 3. 3. 2021
Od 26.7.2008: 2648406 návštěv, celkem: 2656969, inet24 © 2003 - 2024  
Prohlášení o přístupnosti